Sërvitjet ushtarake ndërkombëtare “Ujku i Platinit” zhvillohen në bazën “Jug” afër Bujanocit

Në bazën Jug afër Bujanocit është mbajtur stërvitja ushtarake ndërkombëtare “Ujku i Platinit 2024”. Nëntë ushtri morën pjesë, duke përfshirë amerikane dhe britanike, transmeton Titulli.com.


“Edhe pse është në fuqi moratoriumi, pra ndalimi i ushtrimeve ushtarake me partnerë të huaj, Ushtria Serbe ka njoftuar se ato janë të nevojshme për përgatitjen e ushtrisë për pjesëmarrje në misione ndërkombëtare.

Sulm ndaj autokolonës me ushqime dhe ilaçe, rebelim i popullatës vendase, aksidente kimike dhe evakuim urgjent i të plagosurve me helikopter – janë disa nga skenarët që praktikojnë pjesëtarët e Forcave të Armatosura të Serbisë me tetë ushtri të tjera.

“Gjatë periudhës së kaluar janë prezantuar tema të ndryshme, të gjitha me qëllim të përmirësimit të ndërveprimit dhe mirëkuptimit të ndërsjellë. Objektivi i stërvitjes u plotësua dhe kështu u rritën aftësitë e Brigadës së IV-të, Ushtrisë Tokësore, e me këtë edhe Ushtrisë Serbe”, thotë kolonel Miodrag Mlladenoviq, shef i shtabit të Komandës së Brigadës së IV-të, transmeton RTS.

Në 11 ditët e kaluara kanë praktikuar 579 ushtarë, kryesisht serbë dhe sipas traditës, morën pjesë edhe anëtarë të Gardës Kombëtare të Ohajos.

“Ne dërguam policinë ushtarake dhe ABHO. Ata erdhën për të mësuar të tjerët dhe për të mësuar nga të tjerët. Ne mësuam nga partnerët tanë ndërkombëtarë për taktikat dhe karakteristikat e tyre në mënyrë që të punojmë më mirë së bashku”, tha gjeneral brigade Jeff Watson i Gardës Kombëtare të Ohajos.

Moratoriumi për stërvitjet ushtarake me partnerët e huaj u miratua kur filloi lufta në Ukrainë, megjithatë, “Ujku i Platinit” u mbajt për të dytin vit radhazi. Stërvitja është e refuzuar sepse, siç thotë kreu i ushtrisë, forcon ushtrinë serbe për pjesëmarrje në misione ndërkombëtare.

“Kemi kërkuar nga Qeveria ndryshimin e vendimit në bazë të një iniciative, kushtimisht analizës së elementeve të caktuara, nevojave të shprehura të Forcave të Armatosura të Serbisë. Ne do të merremi me moratoriumin në një mënyrë që të njohim nevojën e Forcave të Armatosura për të ndërtuar aftësitë e saj – dhe në lidhje me ato aftësi do të merremi edhe me disa ushtrime të ardhshme për periudhën e ardhshme”, thotë gjenerali Milan Mojsilović, shef. të Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura të Serbisë.

Është hera e nëntë që zhvillohet kjo stërvitje. Është realizuar për herë të parë në vitin 2014. Ajo humbi vitin 2020 për shkak të koronavirusit dhe 2022 për shkak të moratoriumit.

ARTIKUJT E NGJASHËM

DASH: Rusia po kërkon të shfrytëzojë tensionet ndëretnike në Kosovë dhe rajon

PreshevaPRESS

Politikani gjerman thotë se mund të rikthehet ideja e shkëmbimit të territoreve Kosovë – Serbi

PreshevaPRESS

Kosova me 1.586.659 banorë rezidentë

PreshevaPRESS