Sa karburant konsumon kondicioneri në veturë dhe si ta ulni konsumin në minimum

Për shkak të këshillave mjekësore që pranojmë, zakonisht gjatë temperaturave të nxehta por të buta, ndodhë se nuk e përdorim shpesh kondicionerin në veturë, por me të arritur vala e temperaturave të nxehta, përdorimi i kondicionerit në veturë, vërehet me koston shtesë të karburanteve që vetura konsumon gjatë verës.


Për shkak të temperaturave të larta gjatë verës, zakonisht të nxehta dhe me diell të fortë, shumica prej nesh përdorin shpesh kondicionerin në veturën tonë. Sidomos gjatë valëve të të nxehtit, si ajo që prek aktualisht rajonin tonë, klimatizimi mund të jetë shumë i rëndësishëm për t’ju ndihmuar të qetësoheni dhe të ndiheni rehat, shkruan KwikFit.

Ju mund të keni dëgjuar se xhamat e ulur mund të zvogëlojnë efikasitetin e ftohjes, por a keni menduar ndonjëherë se sa karburant harxhon kondicioneri i veturës suaj?

Si funksionon sistemi i ftohjes me kondicioner në veturë?

Mënyra se si funksionon sistemi i kondicionimit të veturës suaj, nënkupton që duhet një sasi e caktuar energjie për të transferuar gaz të ftohtë në kabinën e makinës suaj. Brenda këtij sistemi, kompresori përmban ftohës, ashtu si frigoriferi juaj. Derisa ajri i pastër hyn në sistem, ftohësi shkakton një rënie të konsiderueshme të temperaturës së ajrit. Në këtë pikë, ftohësi kthehet në një lëng dhe të gjitha papastërtitë hiqen.

Lëngu arrin në valvulën e zgjerimit termik ku mund të kufizohet rrjedha e lëngut. Ju jep kontroll mbi temperaturën e brendshme të makinës. Më në fund, lëngu shndërrohet në një avull që mund të udhëtojë nëpër mbështjelljet e avullimit për t’u fryrë nëpër vrimat si ajër i ftohur mirë. Ftohësi kthehet në gaz dhe i gjithë procesi mund të përsëritet për të siguruar ajër të ftohtë të vazhdueshëm.

Kompresori kërkon energji për të funksionuar sistemi i kondicionimit të veturës dhe për këtë arsye do të përdorë një sasi të caktuar karburanti sa herë që sistemi është në punë. Mund të rrisë konsumin e karburantit deri në 10 për qind dhe efektet janë veçanërisht të dukshme në udhëtimet e shkurtra.

Kur filloni veturën për herë të parë, kondicioneri duhet të punojë shumë për të ulur temperaturën e brendshme në nivelin e duhur. Megjithatë, pasi makina të jetë ftohur mjaftueshëm, mund të vendosni të reduktoni rrjedhën, të rrisni temperaturën ose të fikni plotësisht kondicionerin. Në një udhëtim të gjatë, nuk ka gjasa që kondicioneri të duhet të funksionojë gjatë gjithë rrugës. Prandaj, rritja e konsumit të karburantit të shkaktuar nga përdorimi i kondicionerit mund të jetë më i dukshëm në një udhëtim të shkurtër.

Si të kurseni karburant?

Ka një sërë mënyrash se si mund të kurseni karburant gjatë vozitjes, duke përfshirë përshpejtimin dhe frenimin ngadalë dhe pa probleme, respektimin e kufirit të shpejtësisë dhe sigurimin që presioni i gomave të jetë i saktë për gomat tuaja. Këto janë disa nga mënyrat më të zakonshme kuptimplota që ndoshta nuk do të ndikojnë shumë në udhëtimet tuaja. Megjithatë, ka disa hapa më pak të dukshëm që mund të ndërmerrni gjithashtu, duke përfshirë fikjen e radios dhe kufizimin e peshës në veturën tuaj.

Nëse jeni të shqetësuar se kondicioneri juaj po përdor shumë nga karburanti i veturës suaj, ka disa mënyra për të reduktuar konsumin e tij:

Parkoni veturën në hije: Nëse është e mundur, është më mirë ta parkoni automjetin në hije dhe jo në ambient të hapur ku dielli mund ta ngrohë atë. Jo vetëm që automjeti juaj do të qëndrojë i freskët, por nuk do t’ju duhet të përdorni edhe aq shumë kondicionerin.

Hapni dritaret kur niseni për herë të parë: Kur dilni për herë të parë në rrugë, është më mirë të hapni dritaret për disa minuta. Në këtë mënyrë ju do të hiqni pjesën më të madhe të ajrit të nxehtë në kabinë dhe për këtë arsye kondicioneri juaj nuk do të duhet të punojë aq shumë.

Mbajini dritaret hapur në veturë për udhëtime të shkurtra: Pavarësisht nga ajo që mendojnë shumë njerëz, ngasja me dritare të hapura nuk është aq e keqe për karburantin kur jeni duke vozitur me shpejtësi të ulët. Prandaj, nëse jeni duke vozitur nëpër qytete dhe qytetëza, hapja e dritareve do t’ju kursejë më shumë karburant sesa përdorimi i kondicionerit. Nëse jeni duke vozitur në autostrada të shpejta, është më e dobishme të përdorni kondicionerin, sepse zvarritja shtesë e shkaktuar nga dritaret e hapura mund të konsumojë më shumë karburant shtesë.

Ulni kondicionerin pasi vetura juaj të ftohet: Pasi vetura juaj të ftohet mjaftueshëm, fluksi i ajrit mund të reduktohet në mënyrë që më pak ajër të hyjë në kabinë ose mund ta rrisni pak temperaturën. Të dyja këto gjëra do të nënkuptojnë që kompresori nuk duhet të punojë aq shumë. Sigurisht, për sa i përket konsumit të karburantit, është më e dobishme të vozitësh pa ajër të kondicionuar dhe me dritare të hapura, por në një ditë të nxehtë kjo ndoshta nuk është e mundur ose e dëshirueshme.

Është gjithashtu e rëndësishme që rregullisht të kryeni shërbimin e ajrit të kondicionuar të automjetit tuaj. Kjo duhet të bëhet çdo dy vjet për të siguruar që sistemi të funksionojë në mënyrë efikase dhe se ftohësi i shpenzuar është zëvendësuar. Kur niveli i ftohësit bie, sistemi duhet të punojë më shumë për të prodhuar sasinë e ajrit të ftohtë që ju nevojitet. Kjo do të harxhojë më shumë karburant, prandaj është mirë që kondicioneri juaj të servisohet rregullisht për të kursyer edhe më shumë karburant.

ARTIKUJT E NGJASHËM

Zbulohet shpella në Hënë, shpresë për bazë të njerëzve

PreshevaPRESS

Parashikimi i motit për javën e ardhshme

PreshevaPRESS

Publikohen çmimet e reja të karburanteve për shtatë ditët e ardhshme

PreshevaPRESS