PreshevaPRESS

Regjisorja Dea Gjinovci pjesë e Festivalit Tribeca 2020

Dea Gjinovci është regjisorja shqiptaro- zvicerane e cila kohëve të fundit është duke pasur një sukses mjaft të mirë dhe një i radhës është pjesëmarrëja në Festivalin e Filmit Tribeca 2020 me filmin dokumentar “Wake Up On Mars”, i cili këtë vit do të mbahet online për shkak të koronavirusit.


Një shkrim mbi anatominë e regjisë së këtij dokumentari, ku krijuesja vlerësohet për punën e saj origjinale, duke sjellë një histori prekëse të edituar me kujdes e të përcjellë në mënyrë mjaft mbresëlënëse.

Një citim nga Frederick Wiseman, regjisori i famshëm dhe i madh amerikan: “Filmimi i dokumentarit shkatërron jetën tuaj, sepse ju fitoni që të jeni jashtëzakonisht i vëmendshëm”

“Wake Up On Mars” i drejtuar nga shqiptarja-zvicerane Dea Gjinovci ka të njëjtin efekt tek audienca dhe na bën të shohim realitetin e paraqitur për traumën e familjes rome me shumë më shumë vëmendje dhe shqyrtim. Ky film i fundit i Gjinovcit do të shfaqej në seksionin e konkurimit të Festivalit të Filmit Tribeca 2020, i cili do të mbahet këtë vit vetëm online.

Filmi është një dokumentacion i jetës së familjes së Demirit që la Kosovën nga persekutimi dhe banoi në një qytet të vogël në Suedi, në të cilën duket se ishte një kamp refugjatësh. Të gjashtë anëtarët e familjes vuajnë të gjithë nga forma të ndryshme të traumës dhe stresit.

Forma më ekstreme është Sindroma e Resignation që ka bërë që dy vajzat e kësaj familje të jenë pothuajse afër gjendjes vegjetative. Familja e cila dikur ishte deportuar në vendin e tyre, është kthyer në Suedi dhe po pret të dëgjojë vendimin e tyre për zgjidhjen e qëndrimit.

Ndërsa pret për vendimin, familja kërkon ndihmë mjekësore për vajzat dhe duket se po adoptohen gjithnjë e më shumë në shoqërinë suedeze, megjithëse kryesisht në periferi të saj. Filmi diserton shumë shtresa të jetës familjare të refugjatëve dhe sfidat për të diskutuar më tej në pjesët vijuese.

Ndryshe, Gjinovci ka studiuar Ekonomi dhe Politikë në SOAS në Londër dhe Shkenca Politike në Paris. Ka kryer master për Antropologji dhe Film Dokumentar. Ajo është prodhuese e regjisore filmash dhe është vlerësuar me disa çmime për punën e saj.

Për më shumë lexoni artikullin në https://www.universalcinema.ca/

TË NGJASHME

Chris Hemsworth do të bëjë transformimin më të madh fizik për të luajtur rolin e Hulk Hogan në filmin biografik

PreshevaPRESS

Filmi më i shtrenjtë në historinë e James Bond

PreshevaPRESS

Në fund të dhjetorit vjen Avatar 2

PreshevaPRESS

PreshevaPRESS përdor cookies për të ofruar shërbim më të mirë. OK Lexo më shumë